20 Неверојатни места кои ја одбележаа 2014 година – ДЕЛ 1

20 Неверојатни места кои ја одбележаа 2014 година – ДЕЛ 1

AI PIOPPI  – Детско игралиште  – Тревисо, Италија 40 годишен животен проект на еден човек чија креативност и имагинација создале приватно игралиште во шума во Италија, рачно изработенo, кое работи без употреба на електрична енергија. Импресивно! Напуштениот MARX генератор – Сичевка, Русија Громобранска машина изградена во времето на Советскиот Сојуз во 1970-те, позната како генераторот на … Continue reading »
Сила во бројки – 5 неверојатни животински сурии

Сила во бројки – 5 неверојатни животински сурии

Eдно животно, можеби и нема да ви го привлече вниманието. Но, илјадници или милиони животни заедно – е тоа е инспиративна, понекогаш дури и страшна, глетка. Роеви гигантски оси во Азија, во 2013-тата година, беа присутни и на вестите, убивајќи повеќе од 40 луѓе во севрозападна Кина. Но, не сите гигантски оси се смртоносни. Животните се … Continue reading »
Кој ги измисли фармерките?

Кој ги измисли фармерките?

Фармерките се панталони направени од тексас платно наречено „деним,” кое било усовршено во францускиот град Ним. Овој тексас материјал бил именуван по градот во кој бил пронајден („de Nimes”). Во периодот на ренесансата, панталоните од тексас платно биле произведувани во Италија и продавани преку пристаништето во Џенова. На морнарицата на Џенова и требале издржливи панталони за … Continue reading »