Архитектонското чудо Ротердам

Архитектонското чудо Ротердам

Да се биде единствен и уникатен, особено во новата ера, на секому му одговара, но се чини дека на Ротердам тоа му оди од рака. Почнувајки како брана (Dam: брана) изградена на реката Rotte, Ротердам прераснува во голем меѓународен трговски центар, пристанишен град и секако центар на архитектурата со една поинаква димензија. Лицето на овој … Continue reading »
Фенер – Меѓународен фестивал за куклен театар

Фенер – Меѓународен фестивал за куклен театар

Овој викенд, 29 ноември – 1 декември, ќе се одржи вториот по ред Меѓународен фестивал за куклен театар – Фенер. Фестивал посветен на радоста на децата. Најавени се две прекрасни куклени претстави од далеку и една од домашна продукција. Во текот на трите фестивалски дена, од 16.30 до 18.30 часот, ќе бидат поставени и детски … Continue reading »
Театар на сенки

Театар на сенки

Дали некогаш сте правеле фигури на ѕид со сенката од вашата рака? Што сте направиле? Претставите со сенки и театарот на сенки, биле откриени пред илјадници години во Кина и Индија. Овие уникатни начини на раскажување приказни се едни од најстарите во светот. Театарот на сенки е составен од големо бело платно, светло и театарски … Continue reading »
Бродвеј

Бродвеј

Бродвеј е широк булевар на Менхетен во Њуjорк. На булеварот има голем број продавници и паркови, како и голем број театри. Бројдвеј бил изграден во XIX век. Пред тој период, претставувал главен пат на домородното население кое го користело како најбрз премин од едниот до другиот крај на островот Њујорк. Тој е и првиот осветлен … Continue reading »