Диџириду

Диџириду

Диџириду е дувачки инструмент кој потекнува од северните области на Австралија. Домородните народи од овие краишта, во прв ред Абориџините, го создале инструментот пред околу 1500 години. Понекогаш луѓето го опишуваат како „дрвена труба“, или „зуечка шупелка“. Не постојат сигурни докази кои би посведочиле за староста на инструментот. Според археолошките студии за карпестата уметност во … Continue reading »
Африкански танци

Африкански танци

Знаете ли дека во Африка постојат воени танци, танци на љубовта, танци во чест на раѓањето и умирањето, танци за посакување добредојде, танци за повикување и поседување, танци за лекување и уште многу, многу други? Традиционалните африкански танци најчесто не се појавуваат изолирано, туку како дел од пошироките културни активности. Африканските танци завземаат централно место … Continue reading »
Историја на танцот

Историја на танцот

Дали знаете дека одредени пештерски цртежи пронајдени во Европа и Африка во периодот од каменото доба, кои датираат од 15000 година п.н.е. ги прикажуваат луѓето во положба која би можеле да одговара на танц? Луѓето отсекогаш танцувале. Низ историјата се развиле голем број различни танцови стилови. Околу 1400 година п.н.е. танцувањето околу бик била омилена … Continue reading »
Зборувате ли на универзален јазик?

Зборувате ли на универзален јазик?

Светот е прекрасно место. Каде и да покажеме на глобусот ќе откриеме нови места со луѓе од различни култури, чиј начин на живеење е комплетно различен од нашиот. Колку можат културите да бидат различни? Многу! Се разликуваат во исхраната, во живеалиштата, во традициите. Зборуваат на различен јазик и имаат верувања и обичаи, многу поразлични од … Continue reading »
Што е кореограф?

Што е кореограф?

Танцувате ли? Кога ќе ја чуете омилената песна, почнувате ли да фаќате ритам? Танцот е прекрасен начин за изразување на нашата уметност! Доколку сте проследиле професионален танчерски настап, на телевизија, интернт, или во живо, веројатно сте забележале дека чекорите на танчерите се многу внимателно испланирани. Кој е одговорен за оранизацијата на чекорите и движењата на … Continue reading »
Фламенго танц

Фламенго танц

Фламенго е шпанска, уметничка форма, составена од три дела: свирење гитара, песна и танц. Фламенгото потекнува од јужните региони на Шпанија, но било и под влијание на многу светски култури, вклучувајќи ги Латинска Америка, Куба како и еврејските традиции. Првичниот фламенго танц не бил придружен со музика, туку само со пеење и плескање со рацете … Continue reading »