Самоубиствен пакт на Бетмен и Џокер?

Самоубиствен пакт на Бетмен и Џокер?

Бетмен и Џокер – отсекогаш биле две застрашувачки страни од една иста монета – херојот и негативецот заклучени во една митска борба која никогаш нема да заврши, освен во случај на смрт или пораз. Како што кажа Џокерот Хит Леџер во „Мрачниот Витез“ од 2008-та: „Имам чувство дека ни е судено вечно да го правиме … Continue reading »
Претходници на стрипот

Претходници на стрипот

Кај тематските елементи на стрипот, трагите може да се следат сe до грчките митолошки божества и херои. На пример, современиот стрип херој Флеш, експлицитно ја отсликува иконографијата на грчкиот бог на границите и премините- Хермес, со неговиот крилест шлем и крилестите чизми. Самсоновата слабост во „Стариот тестамент“, потстрижувањето, одекнува во ранливоста која ги мачи модерните … Continue reading »