Шаховските фигури – Оживеани!

Шаховските фигури – Оживеани!

Пронаоѓањето на шахот, една од најголемите стратешки игри во светот, во разни периоди се препишувало на разни народи. Терминот „шах-мат“, започнал како фраза на Персијанците – „ shāh māt “, што всушност значело „Кралот е беспомошен“. Италијанскиот фотограф Франческо Ридолфи, решил да ги оживее шаховските фигури. Во својата исклучетелно имагинативна сесија на „Шаховски Портрети“, Ридолфи ја покажува … Continue reading »
Како настанал шахот?

Како настанал шахот?

Знаете ли дека според некои докази, игра слична на шахот се играла уште пред 5000 години? Шахот е спортска стратешка игра за двајца играчи. Се нарекува уште и “Кралска игра” и веројатно е една од најстарите игри за кои се знае дека постоеле. Познато е дека името на играта потекнува од персискиот збор шах, што … Continue reading »