Географија на Африка

Географија на Африка

Дали знаете дека површината на најголемата пустина на светот Сахара, изнесува 8.600.000 квадратни километри и е поголема од цела Австралија? Африка е одделена од Европа со Средоземното Море, додека пак од Азија со Суецкиот Канал, широк 163 километри. Областите богати со растителен свет во Африка, се делат на шумски, тревни и пустински. Шумските предели се … Continue reading »