Ровињ – Долж хрватското крајбрежје

Ровињ – Долж хрватското крајбрежје

Во еден од многуте крајбрежни градови на Хрватска, комплетно убави и романтични, чисти и префинети и на една од неколкуте порти кои се негово обележје – затропавме, влеговме, прошетавме и оставивме аманет дека повторно ќе се вратиме. Ровињ. Ако сте од оние трагачите на мир и спокојство, ако спортот ви е во вените, а морето … Continue reading »
Грац, крстосница низ која мора да поминете

Грац, крстосница низ која мора да поминете

Грац е сместен на југот од Австрија, долж течението на реката Мур, од три страни заобиколен со Алпите. Неговото старо име е Градец, кое потекнува од словенскиот јазик и во превод „малечок замок”. Низ вековите претставувал крстосница за соседните региони, па затоа овој денешниот центар е под целосно влијание на германската , балканската и медитеранската култура. Грац … Continue reading »
Краков – круната на Полска

Краков – круната на Полска

Нашата денешна агенда не носи малку поисточно во Европа – во полскиот град Краков. Ова е град познат по своите бесценети историски споменици на културата и уметностa, но и поранешенен кралски, главен град на Полска, кој денес е еден од најатрактивните места на туристичката мапа на Европа. Краков традиционално е еден од водечките центри на … Continue reading »