Крикет

Крикет

Дали знаете дека топката за крикет е направена од плута и волна, обложена со црвена кожа? Крикетот е игра која ја играат две екипи со по 11 члена. Екипите се менуваат во улога на удирачи и чувари на полето. Еден натпревар, понекогаш може да трае и пет дена. Во текот на секое коло, удирачката страна … Continue reading »
Kајак и кану?

Kајак и кану?

Која е разликата меѓу кануто и кајакот? Кануто и кајакот се чамци со лесна тежина кои се користат и возат по води. Се движат со помош на посебни весла со две лопатки. Покрај спортски активности, кануто и кајакот служат и за разни рекреативни активности, како риболов. Можат да пловат и по плитки води. Постојат неколку … Continue reading »
Хет – трик

Хет – трик

Голем број млади фудбалери низ светот, го имаат истиот сон: да постигнат три гола во еден натпревар. Фудбалерите како Лионел Меси, Вејн Руни и Кристијано Роналдо на секој натпревар се надеваат дека ќе постигнат „хет-трик“. Изразот „хет-трик“ потекнува од Англија, од спортот крикет. Во крикетот, изразот се употребувал кога еден играч, три пати по ред … Continue reading »
Забивање

Забивање

Забивање е вид на кошаркарски шут кој се изведува така што играчот скокнува во воздук и со едната или двете раце го фрла баскетот во обрачот. Овој стандарден шут во играта, носи два поена. Најпознатиот американски израз за забивање е „slam dunk“, а постојат и други интересни изрази како „jam“, „slamalamadingdong “, „wizzle – wozzle … Continue reading »
Монстер – трак

Монстер – трак

Дали некогаш сте виделе големи, чудовишни камиони, интернационално наречени – монстер трак? За разлика од автомобилите и камионите кои секојдневно минуваат по улиците и автопатите, овие чудовишни камиони се огромни и можат да прават вчудоневидувачки работи! Камионите монстер трак, започнале да се појавуваат во 1970 година. Луѓето кои сакале возачки активности по стрмни и нерамни … Continue reading »
Народна

Народна

Дали некогаш сте ја играле мошне популарната македонска игра – „Народна“?! Тоа е игра со топка, позната во секоја населба. Правилата се следни: Со метод на избирање (често познат како метод сол-бибер), се бираат двајца „конзули“. Останатите стојат во средина на одбележаното поле, кое обично има форма на правоаголник. На двата потесни краја од полето … Continue reading »
Квидич

Квидич

Квидич е натпреварувачки спорт од волшебниот универзум на Хари Потер. Тој е доста груб спорт, но мошне популарен. Го играат волшебниците и вештерките. Натпреварите се играат помеѓу два тима. Секој тим има седум играчи кои летаат на метли: тројца бркачи, двајца буткачи, еден чувар и еден трагач. Играта се игра со четири топки. Целта е … Continue reading »
Летало – змај!

Летало – змај!

Летачките змаеви се појавиле пред илјадници години. Отсекогаш биле користени за забава, за експериментали цели, но понекогаш и за војни. Никој точно не знае кога и од кого биле измислени. Но, нивниот траг се води уште од пред 2800 години, во античка Кина. Направени од бамбусово дрво и од свила, овие летала биле користени како … Continue reading »