„Луѓе како нас“ – ден посветен на планинското трчање

„Луѓе како нас“ – ден посветен на планинското трчање

Со голема поддршка од  „Планинскиот филмски фестивал Ехо“, во соработка со здружението TREX и ПСД Макпетрол, на 4-ти Април се организира настан кој ќе биде целосно посветен на планинското трчање. Настанот ќе се одвива во кино Фросина во Младинскиот Културен Центар, со почеток од 18 часот и ќе биде одлична можност за промоција и подобро … Continue reading »
Тимот на авганистански велосипедистки, ги руши родовите бариери!

Тимот на авганистански велосипедистки, ги руши родовите бариери!

„Велосипедот има многу повеќе придонесено во еманципацијата на жените, за разлика од сé останато во светот. Тој им дава на жените чувство на слобода и самостојност. Во моментот кога седнува  на седиштето, таа е сигурна дека ништо не може да и наштети. И така заминува на велосипедот, отсликувајќи слободна и неограничена женскост“. Сузан Антони Но, … Continue reading »
Најлудата лулашка во светот

Најлудата лулашка во светот

Во потрага по адреналин, љубителите на екстремните спортови постојано смислуваат нешто ново. Оваа луда лулашка е нешто што  го крева адреналинот и ги одушевува сите авантуристи. Поставена е на 2600 метри надморска висина. Се наоѓа во Еквадор и иако падот од неа би значел дефинитивна смрт, лулањето со совршен поглед на планини, над провалија, ги … Continue reading »
Кронум: Неверојатната спортска комбинација

Кронум: Неверојатната спортска комбинација

Можеби не се пронаоѓате во фудбалот. Кошарка? Многу здодевно ли? Ватерполо? Рагби? Многу конвенционално за вашите потреби? Добро, ќе може ли да се најде некој кој ќе ги искомбинира сите овие дисциплини во еден супер-луд спорт, со голем, кружен терен со трева, со откачени-специјално дизајнирани мрежи? Што? Кронум? Добредојдовте во Кронум – игра, созадена пред … Continue reading »
ЕХО – Денови на планински филм

ЕХО – Денови на планински филм

Да се комуницира со природата. Да се спознае природата. Да се инспирираме од неа. Да се вљубиме во неа. Ајде! На 4-тото издание на ЕХО – Денови на планискиот филм. Вистинскиот филмски избор е направен: патешествија, искрени приказни, алпинистички искачувања, акробатски летања со параглајдери, урбани средини, планински белини, медитација во кајак на диви води, планиски … Continue reading »
Кога настанал тенисот?

Кога настанал тенисот?

Некои игри настанале спонтано, додека други се развивале низ годините. Тенисот има долга историја. Познато е дека Грците и Римјаните имале некаков вид на игра со топка, која подоцна ја прифатиле Французите. Една од варијантите на оваа игра ја нарекувале „же де пом“ и се смета дека истата била претходник на денешниот тенис. Изразот тенис, … Continue reading »
Летање со летачко одело

Летање со летачко одело

Летањето со летачко одело (анг. Wingsuit flying) е спорт кој подразбира летање со човечкото тело низ воздух, со користење на специјален костум за скокање, наречен летачко одело. Ваквиот костум ја дополнува површинската зафатнина на човековото тело, што овозможува значајно да се зголеми подигнувањето при летот. Модерните летачки одела, за прв пат направени во доцните 90-ти, … Continue reading »
Навивачки песни

Навивачки песни

Oбединето Кралство Навивачките песни кои громогласно се пеат на спортските настани, можат да бидат историски (од самото формирање на клубот), адаптации на популарни песни или спонтани реакции за настани кои се случуваат на теренот. Преку песните најчесто се бодри домашниот тим, или пак се деконцентрира противничкиот. Понекогаш се случува навивачите да пеат песни за нивните ривали, без оглед дали на конкретниот натпревар играат против нив. … Continue reading »
Од кога постои куглањето?

Од кога постои куглањето?

Најверојатно една од првите игри за која се досетил човекот, било тркалањето на некаков округлест предмет, со цел да се турнат повеќе други предмети кои стоеле на спротивниот крај. Во една детска гробница од стариот Египет, од пред 7000 години, пронајден е прибор кој се користел за играње на некаква игра, многу слична на денешното … Continue reading »
Атлетика

Атлетика

Најдобрите атлетичари, покрај одличните спортски вештини, имаат уште неколку суштински квалитети: достоинство, интегритет, храброст и скромност. Овие квалитети се во целост усогласени со гордоста, амбицијата и одлучноста. Атлетиката е една од темелните, најраширени спортски гранки, која ја карактеризираат основните човечки движења и која ги опфаќа тркачките дисциплини, скоковите и фрлањата. Поради нејзиниот голем опсег, ја … Continue reading »