Vanka Regule – Надвор од Нормалното

Vanka Regule – Надвор од Нормалното

Во гратчето Сутиван, на островот Брач, во Хрватска, во втората половина на месец јули се одржува еден неконвенционален и необичен фестивал, наречен Vanka Regule – Надвор од нормалното. Самото име кажува многу. Фестивал на екстремните спортови, со соодветна возбудлива филмска  и музичка програма. Фестивал за сите вљубеници во природата и авантурата. Може слободно да го опишеме … Continue reading »
Спортско качување

Спортско качување

Што е спортско качување? Спортското качување е дисциплина која еволуирала од алпинизмот. Taa подразбира слободно совладување на насоки, на природна или вештачка карпа, без користење опрема за напредување при качувањето, односно опремата се користи за спречување на евентуални падови. За разлика од алпинизмот, смислата на спортското качување е во совладување што потешки секвенци и детали … Continue reading »