Приказната за Таџ Махал

Приказната за Таџ Махал

Таџ Махал е музеј што се наоѓа во Агра, Индија. Величенствената градба е едно од седумте чуда на новиот свет. За Таџ Махал е поврзана една тажна, но истовремено и убава љубовна приказна. Кога Таџ Махал навистина не би постоел, луѓето можеби би си помислиле дека приказната за неговата изградба е вистинска бајка. Пред речиси четиристотини години, во … Continue reading »
Тајните на Стоунхенџ

Тајните на Стоунхенџ

Во Велика Британија, на една низина во Солсбери, се наоѓа кружна формација од камења наречена Стоунхенџ. Стоунхенџ е мегалитен споменик и еден од најпопуларните археолошки места во светот. Но, тој до ден денес останува една од најголемите неодгатнати симболи и мистерии на Земјата. Што е Стоунхенџ? Кој го изградил? Зошто? Илјадници прашања за Стоунхенџ остануваат … Continue reading »