Медовина на поезијата или за тоа како настанала поезијата – Нордиска Митологија – VIII

Медовина на поезијата или за тоа како настанала поезијата – Нордиска Митологија – VIII

Поезијата играла важна улога во културата на старите Нордијци. На историјата и се познати голем број славни викиншки воини кои истовремено биле и познати поети, како што е и случајот со Егил Сакалагримсон. Дарбата за создавање стихови била една од најценетите способности што еден Нордиец можел да ја има. Нордијците имале дури и посебен бог … Continue reading »
‘Рчите ли?

‘Рчите ли?

Не постои ништо подобро од спиење под пријатна покривка, по долг и напорен ден. Доколку сте навистина заморни, постои можност да заспиете и на фотелјата додека гледате телевизија, или пак на задното седиште од вашиот автомобил, додека патувате дома од фудбалски тренинг. За добар одмор, вообичаено се потребни мир и тишина. Се разбира, постои едно … Continue reading »