Супернова

Супернова

Ѕвездите, заедно со нашето Сонце, го исполнуваат универзумот. Обвивката на ѕвездите постојано го претвора водорот, нејзиното гориво, во елементот хелиум. Овој процес, наречен нуклеарна фузија, овозможува ѕвездите да светат во нивниот сјај. По милиони години горење и светење, ѕвездата го троши своето водородно гориво. Штом престане нуклеарната фузија, гравитацијата ја повлекува ѕвездата кон внатрешноста. Ѕвездата … Continue reading »
Соларна Бура

Соларна Бура

На што прво помислува кога ќе го чуето зборот „бура“? Можеби пред очи си замислувате како големи темни облаци се придвижуваат и ослободуваат молскавици. Можеби започнувате да слушате громови. Но, што ќе речете за соларните бури? Би поверувале ли дека Земјата во некои периоди доживува соларни бури, кои ниту сме ги видиле или чуле? Соларна … Continue reading »
Синото небо

Синото небо

Сончевата светлина која секојдневно ја гледаме е наречена „бела светлина” и ни се чини безбојна, но таа е всушност полна со бои. Токму тоа е и причината за појавата на виножитото – блеснувањето на белата светлина низ призмата на небото. Призмата ја дели белата светлина во секоја од своите бои: црвена, портокалова, жолта, зелена, сина, … Continue reading »
Озонска oбвивка

Озонска oбвивка

Доколку некогаш сте добиле изгореници од сонце, тогаш дефинитивно ја сваќате важноста на кремата за сонце. Верувате ли дека и планетата Земја има свој вид на крема за сончање? Навистина! Се нарекува „озонска обвивка”. Стратосферата е дел од атмосферата кој се простира до височина од 80 километри. На височина меѓу 20 километри и 40 километри, … Continue reading »