Тузла – Босанската Венеција

Тузла – Босанската Венеција

За љубителите на ненаметливи дестинации, за оние кои патуваат со картата во рака, за ЈУ носталгичарите, па дури и за поновите генерации, Тузла е несомнено градот низ кој треба да се помине. Градот кој се простира на површина од само 15 квадратни километри, со своите 120 000 жители ќе им остави впечаток на оние кои бараат спокој … Continue reading »
Зошто во зима фрламе сол и песок на улиците?

Зошто во зима фрламе сол и песок на улиците?

Во сад со толпа вода, молекулите на водата се движат слободно и брзо, додека пак во сад со студена или пак замрзната вода тие се движат многу споро и се спојуваат една со друга, формирајќи мраз. Мразот претставува цврста агрегатна состојба на водата. Водата, во нормални услови, преминува од течна во цврста агрегатна состојба на … Continue reading »