Зошто снегулките имаат шест краци?

Зошто снегулките имаат шест краци?

Снегот е само замрзната вода. Па зошто тогаш не наликува на лед? Во секоја снегулка има голем број ледени кристали, па одбивањето на светлината од нивната површина прави снегулките да изгледаат бели. Снегот се создава кога во атмосферата замрзнува водената пареа. Тогаш настануваат мали, минијатурни кристали, бистри и провидни, невидливи со голо око. Со оглед … Continue reading »
Може ли да снежи кога не е студено?

Може ли да снежи кога не е студено?

За да врне снег, треба да постојат посебни временски услови. Тоа значи дека неопходно е постоењето на влагата високо во воздухот, од каде снегот ќе може да паѓа кон земјата во вид на врнеж. Температурите треба да бидат ниски, со цел влагата да се замрзнува во снегуки, наместо во капки дожд. Но, дожд може да … Continue reading »