Кога природата е уметник

Кога природата е уметник

Уметникот и фотограф Daniel Kukla креираше еден несекојдневен, а навидум сосема обичен уметнички проект, едноставно насловен „Работ“ (анг. “The Edge”). Уметничките слики кои изгледаат како реалистични пејсажи се всушност рефлексија на огледало поставувано во срцето на калифорнискиот национален парк Joshua Tree. За да го наслика уникатниот состав на земјишни терени, Даниел Кукла понел со себе … Continue reading »
Вилијам Блејк

Вилијам Блејк

William Blake (1757-1827), еден од најголемите поети во англиската литература. Припаѓа меѓу најоргиналните визуелните уметници на романтистичкото доба. Роден во Лондон, во работничко семејство со силни десидентски религиозни верувања, Blake најпрво студирал уметност како момче на академијата за цртање на Henry Pars. Пред да влезе во Кралската академија како гравер, на 22 годишна возраст, отслужил … Continue reading »
Клод Моне

Клод Моне

Оскар Клод Моне е роден 1840 година и до ден денес е еден од најпознатите француски уметници. Тој бил клучна фигура во имресионистичкото движење, кое го трансформира француското сликарство, во втората половина на XIX век. Моне е еден од најдоследните и најплодните уметници кои ја применувале филозофијата на движењето за изразување на своите перцепции пред природата, односно … Continue reading »
Џорџија О’Киф

Џорџија О’Киф

Седум децении Џорџија О’Киф е една од главните фигури во американската уметност. Се менувале уметности и трендови, но таа останала независна и верна на сопствената визија, која се базира на наоѓање на суштинските апстрактни форми во природата. Освен со исклучителна набљудувачка моќ и големи финеси на четката, таа се истакнува и со суптилни нијанси на … Continue reading »
Баскијат

Баскијат

Жан-Мишел Баскијат е роден 1960 година во Бруклин, Њујорк и е еден од првите афро-американски уметници, кој достигнува меѓународен углед во светот на уметноста. Имал кратка, но плодна кариера, исполнета со фузија на мултикултурни симболи, карактеристичен графички стил и често – темпераментен карактер. Во својот краток, но во голема мера проблематичен живот, Баскијат игра важна, историска … Continue reading »
Рене Магрит

Рене Магрит

Рене Магрит е еден од најпознатите надреалисти на сите времиња. Но, тоа не било така се до негова 50-годишна возраст, кога тој конечно доаѓа до слава и признание за својата работа. Бил исклучително влијателен во трансформацијата на надреализмот, до поп-арт движењето, благодарение на засебниот стил на делата кои ги направил. Голем дел од уметноста на … Continue reading »
Калеидоскоп

Калеидоскоп

Дали некогаш сте си играле со калеидоскоп? Доколку ѕирнеме низ окуларот на калеиодскопот за да ги видиме променливите прекрасни бои и слики, може да останеме восхитени и хипнотизирани со часови. Но што точно претставува калеиодскопот? Тој изгледа како мал телескоп кој можеме да го држиме во рака. На едниот крај е дупката низ која гледаме. … Continue reading »