Баба Мојсеј

Баба Мојсеј

Ана Марија Робертсон (1860-1961) родена е уште пред Линколн да ја презеде функцијата претседател на Америка. Почнува со сликарство на 78 годишна возраст, испраќајки ги своите рани дела, заедно со нејзиниот џем од малина, на панаѓур во округот Кембриџ. Џемот освоил панделка, но сликите никој не ги забележал. Таа истрајува и слика уште повеќе. До … Continue reading »
Филм кој ги оживува делата на Ван Гог

Филм кој ги оживува делата на Ван Гог

„Loving Vincent“ би требало биде првиот долгометражен анимиран филм, направен целосно од рачно насликани платна, од страна на оскаровското студио Break Thru Films. Она што е навистина иновативно во врска со овој филм, е фактот што секој кадар во него, всушност е масло на платно насликано од Van Gogh. Идеата е филмот да биде направен, … Continue reading »
Фотографско помнење

Фотографско помнење

Дали понекогаш сте посакале да имате подобро помнење? Дали некогаш сте стасале до последните прашања од тестот, но не сте можеле да се сетите на одговорите? Во вакви моменти, сигурно сте посакале да ја замислите страницата од таа лекција во учебникот, како фотографија во вашето сеќавање. Некои луѓе тврдат дека поседуваат фотографско помнење. Тоа значи … Continue reading »