Исламска уметност

Исламска уметност

Терминот исламска уметност не е ограничен само на религиозна уметност, туку ги карактеризира сите видови на уметности развиени во богатите и разновидни култури на исламските општества (територии кои се протегаат од Шпанија, па се до Индија). Исламот, како нешто повеќе од религија, односно како начин на живот, поттикнува развој на посебна култура со уникатен уметнички … Continue reading »
„Убавина“ – Признание на уметноста и нејзината разоружувачка убавина.

„Убавина“ – Признание на уметноста и нејзината разоружувачка убавина.

Што е она што дел од нас вообичаено го прават кога стојат пред класичните, уметнички дела од изминатите години? Многумина само гледаат во прекрасните замави на боја, создадени од генијалците како Џон Еверет Мил во својата „Офелија“, или пак Вилијам-Адолф Бугро во „Раѓање на Венера“ и се обидуваат реалистично да им ги ги доловат на … Continue reading »
Клод Моне

Клод Моне

Оскар Клод Моне е роден 1840 година и до ден денес е еден од најпознатите француски уметници. Тој бил клучна фигура во имресионистичкото движење, кое го трансформира француското сликарство, во втората половина на XIX век. Моне е еден од најдоследните и најплодните уметници кои ја применувале филозофијата на движењето за изразување на своите перцепции пред природата, односно … Continue reading »