Скулптури од гранки кои наликуваат на птичји гнезда

Скулптури од гранки кои наликуваат на птичји гнезда

Скулпторот Patrick Dougherty, комбинирајќи ги своите столарски вештини со љубовта кон природата, создал повеќе од 230 интересни тематски скулптури во изминатите 30 години. Од испреплетени млади фиданки, до масивни вители и форми кои потсетуваат на птичји гнезда. Patrick Dougherty е роден 1945 година, во Оклахома и студирал историја на уметност и вајарство на Универзитетот во … Continue reading »
Скулптури целосно направени од дрвени боици

Скулптури целосно направени од дрвени боици

Вообичаено, моливите и дрвените боички се користат за пишување и цртање. Но, Jennifer Maestre ги користи за да создаде несекојдневни уметнички дела. Еве што вели таа за својата уметност: Моите скулптури оригинално беа инспирирани од формата на морските ежови. Боцките на ежовите, толку опасни, а сепак убави, служат како експлицитно предупредување за контактот. Примамливата текстура на боцките … Continue reading »
Паркот Јокршир

Паркот Јокршир

Односот помеѓу уметноста и природата, отсекогаш бил еден од основните концепти во теоријата на уметност, а Yorkshire Sculpture Park оваа конекција, ја истражува со исклучителна брилијантност. Поставен на 500 хектари во живописната англиска природа, посетителите ќе наидат на инспиративни скулптури, минувајќи низ имотот Бретон, од 18-от век. Опсегот на изложени дела е огромен, а паркот … Continue reading »
Ледени скулптури

Ледени скулптури

Во моменти на креативност, по што најпрво посегнувате? Боици? Четки? Пластелин? Глина? Веројатно не посегнувате по моторна пила и големо парче мраз!? Но, верувале или не, постојат голем број уметници кои го прават тоа! Скулпторите на мраз користат моторни пили и специјални длета за да извајаат уметнички дела од големи блокови мраз. Овие уметнички дела … Continue reading »