Кој го измисли падобранот?

Кој го измисли падобранот?

Замислете дека чекорите во празен простор на 4-5 километри над површината на земјата, а потоа се спуштате на тлото, како да сте скокналеод ограда висока 3,5 метри. Тоа може да се изведе со помош на падобран. Може да се каже дека падобранот е како голем чадор за сонце, кој со својот облик и површина, поради … Continue reading »
Атлетика

Атлетика

Најдобрите атлетичари, покрај одличните спортски вештини, имаат уште неколку суштински квалитети: достоинство, интегритет, храброст и скромност. Овие квалитети се во целост усогласени со гордоста, амбицијата и одлучноста. Атлетиката е една од темелните, најраширени спортски гранки, која ја карактеризираат основните човечки движења и која ги опфаќа тркачките дисциплини, скоковите и фрлањата. Поради нејзиниот голем опсег, ја … Continue reading »