Нордиска верзија на Хари Потер?

Нордиска верзија на Хари Потер?

Британската писателка Ј. К. Роулинг, најави цела низа нови училишта кои постојат во магичниот универзум на Хари Потер. Основани се единаесет престижни волшебнички училишта низ светот, заедно со помали и поскромно регулирани институции, од кои не речиси сите се регистрирани од соодветно Министерство. Доколку сте во потрага по волшебничко училиште во ваша близина, едноставно испратете … Continue reading »
Трол

Трол

Ме викаат трол, месецот на Земјата, крадец на џиновските богатства, уништувач на бурното Сонце, омиленото цвеќе на пророците, чуварот на фјордовите, проголтувачот на рајското тркало. Трол е натприродно суштество од нордиската митологија и скандинавскиот фолклор. Суштествата опишани како тролови, живееле изолирани меѓу карпите на планините и во пештерите. Понекогаш живееле во мали семејни заедници, вообичаено … Continue reading »