Убавината на замрзнатите езера

Убавината на замрзнатите езера

Кога некои езера сосема ќе замрзнат, се случуваат неверојатни работи. Тие постануваат вистински уметнички дела, со импресивни формации под површината на замрзнатите слоеви. Јавач на мраз во Сибир, Русија   Замрзнато, сино мочуриште во Јапонија   Ејбрахамовото Езеро во Алберта, Канада   Езерото МекДоналд во Монтана, САД и Ејбрахамовото Езеро, Канада   Езерото Дружби на … Continue reading »
Њујоршкото метро во 1946, фотографирано од 17-годишниот Стенли Кјубрик

Њујоршкото метро во 1946, фотографирано од 17-годишниот Стенли Кјубрик

Каков бил животот во САД во 1946 година? Овие фотографии на 17-годишниот Стенли Кјубрик, ни овозможуваат мал поглед во секојдневниот живот на њујоршкото метро. Две недели во текот на 1946-та, Кјубрик работел за магазинот LOOK, фотографирајќи го секојдневието на градот.
Изолирани куќи

Изолирани куќи

Веројатно сите понекогаш сакаме да побегнеме од бучавата на градот, барајќи малку мир и тишина. Ова се некои од најизолираните куќарки и колиби ширум светот. Вестманејар, Исланд Заливот на Пеги, Нова Шкотска, Канада Вулканскиот остров Уруп, Русија Калифорнија, САД Мунар, Индија Холм, Полуостровот Рејкјунес, Исланд Селцето Тројленес на Фарските острови Трабоки, Абруцо, Италија Хофскиркја, Исланд
Чиј изум е лулето?

Чиј изум е лулето?

Древните народи низ светот пушеле тутун на мошне необичен начин. Ископувале мала јама во земја, која служела како долен крај на лулето. Во земјата забивале стап, сé додека не пробиеле премин до јамата. Потоа стапот го извлекувале, а на местото каде тој бил поставен, останувал издлабен простор – дршка од лулето. Домородците се спружувле на земјата, ја … Continue reading »
Келтска музика

Келтска музика

Келтите имале посебна култура, прикажана преку нивните софистицирани уметнички дела. Музиката претставувала оригинален составен дел од оваа европска култура, но голем дел од нејзините карактеристики се изгубени за нас. Заклучоците за музичката култура на Келтите, првенствено се потпирале на римските и старогрчки извори, како и на археолошките наоди и толкувања, вклучувајќи ја реконструкцијата на древните … Continue reading »
Ени Хол

Ени Хол

„Ени Хол“ – меѓу најбогатите филмови со досетливост, духовитост и културни референци, кој во 1977 година го доби Оскарот за најдобро филмско остварување. Победата, речиси го одбележа почетокот на кариерата на Вуди Ален како значаен режисер, а воедно го означи и крајот на златниот период на американскиот филм, во 1970-тите години. Diane Keaton - It … Continue reading »