Рубикова коцка

Рубикова коцка

Рубиковата коцка е трoдимензионална механичка загатка. Оваа 3D сложувалка е инвеција на унгарскиот скулптор и професор по архитектура Ерно Рубик, од 1974 година. Оригиналното име на сложувалката било „Магична коцка“, а пронаоѓачот за својата коцка добил унгарски патент HU170062, но не побарал да биде и меѓународно патентирана. Првата Рубикова коцка е изработена во 1977 година, … Continue reading »