Дали има математика зад музиката?

Дали има математика зад музиката?

Моцарт ставал равенства за еднаквост на краевите на своите композиции. Ајнштајн обожавал да свири на виолина. Големите џез музичари од XX век, учеле за ритам и темпо – основните методи на мерење на времето во музиката. Сега суптилно се наметнуваат неколку прашања. Колку е длабока поврзаноста меѓу математиката и музиката? Ја има ли воопшто? И конечно, … Continue reading »
Блуз

Блуз

Backwater rising, Southern peoples can’t make no time I said, backwater rising, Southern peoples can’t make no time And I can’t get no hearing from that Memphis girl of mine. Блуз е вокално – инструментален вид на музика, која се основа на употреба на таканаречени „сини ноти“ и најчесто од типични структури од 12 повторувачки … Continue reading »
Музички состави

Музички состави

Дали сте знаеле дека од примитивните ритуални извикувања, па се до сложените звуци на симфониските оркестри, музиката ја создавале сите заедници во светот? Треперењето е извор на секој музички звук. Поголемиот дел од западната музика се заоснова на скалите дур и мол – традиционални облици на висина на тонот кои на увото му звучат пријатно. … Continue reading »
Битбокс

Битбокс

Дали некогаш сте виделе како луѓе изведуваат музички ритмови и тактови, само со помош на нивната уста? Ова создавање на музика, единствено со помош на устата, се нарекува битбокс. Битбокс е вид на усен удирачки инструмент, каде се користат усните, јазикот и гласот. Битбоксот зазема голем дел од модерната хип-хоп култура. Во комплетот со звучните … Continue reading »
Џез

Џез

Што е џез? Ова е толку едноставно прашање, но дали и неговиот одговор е таков?! Џез легендата Луис Армстронг еднаш рекол: Доколку некогаш морате да прашате што е тоа џез, нема никогаш да дознаете. Џезот е музички стил кој се појавил во почетокот на XX век во САД, Њу Орлеанс. Популацијата во градот во тој … Continue reading »
Што е кореограф?

Што е кореограф?

Танцувате ли? Кога ќе ја чуете омилената песна, почнувате ли да фаќате ритам? Танцот е прекрасен начин за изразување на нашата уметност! Доколку сте проследиле професионален танчерски настап, на телевизија, интернт, или во живо, веројатно сте забележале дека чекорите на танчерите се многу внимателно испланирани. Кој е одговорен за оранизацијата на чекорите и движењата на … Continue reading »