Пајаците во лов на риби на секој континент, освен на Антарктикот

Пајаците во лов на риби на секој континент, освен на Антарктикот

Доколку сакате да набљудувате како пајак јаде риба (знаете дека би сакале), треба да размислувате како пајак. Најпрово, појдете онаму каде водата е мирна  – на езеро или пак на некој мрзлив поток. На овие места рибите се чувствуваат мошне удобно и чекаат инсекти кои летаат блзу површината на водата. Но, и пајакот се чувствува … Continue reading »
Географија на Јапонија

Географија на Јапонија

Знаете ли дека Јапонија може да биде многу опасно место? Три од тектонските плочи кои ја формираат земјината кора се спојуваат во нејзина непосредна близина. Истите често се придвижуваат една кон друга, предизвикувајќи земјотреси. Илјадници земјотреси ја погодуваат Јапонија секоја година. Јапонија е монархија, со најдолг континуитет меѓу монархиите кои постојат денес. Првото забележано споменување … Continue reading »