Приказната за именувањето на Гренланд и Исланд

Приказната за именувањето на Гренланд и Исланд

Многу, многу одамна, избувна војна меѓу норвешките Викинзи. Една група, се качи на своите бродови и замина. Пловејќи, откри зелен остров и на него се насели. Плашејќи се дека непријателите ќе ги пронајдат, испратија абер до Норвешка дека осторвот кој го пронашле е всушност покриен со мраз, но и дека постои еден, подалечен (и навистина … Continue reading »
Бјорк: „Во Исланд не одиме во црква – одиме на прошетка“.

Бјорк: „Во Исланд не одиме во црква – одиме на прошетка“.

Согласно меѓународниот статус на ѕвезда, во животот на Бјорк би требало да очекуваме голема придружба, фанфари, куќни помошници. Но, таа вели: Не, навистина не сме такви во Исланд. Тоа е место каде доколку појдете во геотермалните бањи, би можеле да го начекате премиерот, гол под туш. Не постои хиерархија. Во секое семејство може да постои … Continue reading »
Шарените покриви на Рејкјавик

Шарените покриви на Рејкјавик

Рејкјавик е многу повеќе од само една обична дестинација. Тоа е место за возбудливи можности, особено доколку сте љубител на различни спортови. Опкружен e со неверојатни пејзажи и природа која го одзема здивот. Најдоброто време за посета е периодот од јуни до август, а искуството на другите кажува дека не само што ќе уживате во несекојдневната природа … Continue reading »