Ајнштајнова загатка

Ајнштајнова загатка

Алберт Ајнштајн, бил германски теоретски физичар, најпознат по својата теорија на релативност и теоријата за масно-енергетска еквиваленција Е = mc². За својата работа во полето на теоретската физика и за откритието на фото-електричниот ефект, Ајнштајн ја добил Нобеловата награда за физика. Анјнштај заедно со своите пријатели, познати физичари, составиле неколку математички и логички загатки. Според нив, … Continue reading »
Судоку сложувалка

Судоку сложувалка

Сложувалките се омилено хоби на луѓе од сите возрасти. Некои луѓе со нетрпение чекаат да ги отворат дневните весници и да ги решаваат крстозборките за време на појадокот. Една од најпопуларните сложувалки на денешницата се вика Судоку. Судоку е сложувалка која се состои од 81 поле. Оваа логичка игра е во облик на квадратна решетка. … Continue reading »