Религијата на Викинзите

Религијата на Викинзите

Wardruna: Laukr   Периодот на промени Добата на Викинзите, билао период на значителни религиски промени во Скандинавија. Дел од популарниот приказ на Викнзните е паганството и омразата кон христијанската црква. Но, тој поглед е малку погрешен. Точно е дека речиси целото население на Сканднавија било паганско во почетокот на викиншкото доба, но Викинзите верувале во … Continue reading »
Куќата на Црно и Бело

Куќата на Црно и Бело

Куќата на Црно и Бело е голем храм кој се наоѓа во слободниот град Бравос, Есос. Посветен е на Богот со многуте мица. Храмот лежи на мал остров во лагуната на Бравос. Иако до него може да се дојде со чамец од главното копно на градот, островот е прилично напуштен. Што треба да знаете за … Continue reading »
Религиите на Есос

Религиите на Есос

За разлика од Вестерос, на источниот континент Есос, од другата страна на Тесното Море (Narrow Sea), постојат голем број на локални религии, но исто така и религии кои се широко распространети и зафаќаат големи географски површини. Разновидноста е до тој степен голема, што во секој од посебните градови во Заливот на Робовите (Slaver’s Bay), можат … Continue reading »
Религиите на Вестерос

Религиите на Вестерос

Дел од реализмот во книгите на Џорџ Р.Р. Мартин (A Song of Ice and Fire) кој не остава без здив, е претставата на двата континенти, Вестерос и Есос, како можество од  различни култури, обичаи и религии. Религијата е тема која ретко се обработува во литература поврзана со фантазија и научна фантастика.  Таа би била исклучително … Continue reading »
Историја на Африка

Историја на Африка

Дали сте знаеле дека најретко населениот дел во светот е западна Сахара, каде живее само едно лице на квадратен километар? Африка е вториот континент по големина во светот, согласно својата површина и бројот на население. Но, тој е и единствениот континент преку кој преминува екваторот и двата повратници. Африка завзема 20,3% од вкупната површина на … Continue reading »