Густав Курбе

Густав Курбе

Ако во првата половина на XIX век преовладува романтизмот, веќе во втората половина од векот, естетиката на реализмот е онаа која доминира, а се задржува и во почетокот од следниот век. Промената се случила доста нагло и народот, кој се навикнал на пријатниот романтичарски стил, бил збунет и заплашен од новиот правец кој имал за цел … Continue reading »
Густав Каибот – импресионистот зад објективот

Густав Каибот – импресионистот зад објективот

Густав Каибот (Gustave Caillebotte) – француски уметник од XIX век, кој претставува мистериозна и помалку позната фигура во импресионистичкиот круг и покрај неговиот значителен придонес за импресионистичката ликовна сцена. Како резултат на големото наследство добиено од својот татко, Густав имал голем финансиски придонес кон групата, но исто така бил и редовен учесник на изложбите. Сепак, … Continue reading »
Мрачни уметнички дела

Мрачни уметнички дела

Во 1793 година, симпатизер на Жирондинците (анг. Girondist) – Шарлот Корде, го убива францускиот револуционерен водач и радикален новинар Жан-Пол Мара, додека тој се бања. Прободувањето, во 1793 година го овековечува Жак-Луј Давид во делото „Смртта на Мара’’, портретирајќи го Мара како маченик, на исто ниво со пиетите во класичната уметност. Но, уметници низ историјата, како Едвард … Continue reading »
Анри Матис

Анри Матис

Значајната кариера на Henri Matisse, кој претставува еден од највлијателните уметници на ХХ век (заедно со Pablo Picasо) и чии иновации суштински го промениле текот на модерната уметност и влијаеле на неколку генерации помлади сликари, траела речиси шест и пол децении. Неговиот богат опус опфаќа сликарство, скулптура, цртеж, графика, хартиени фигури и илустрации за книги, … Continue reading »