Таинствената сфинга

Таинствената сфинга

Голема, грандиозна сфинга стражари во египетските пустини, на околу 10 километри оддалеченост од Каиро. Сфингата е чувар на три големи пирамиди во Гиза. Ова огромно чудовиште, со глава на човек и тело од лав кое лежи со пружени шепи, е изработено од камен. Телото на сфингата е грубо извајано, додека главата е детално обработена. Очите … Continue reading »
Географија на Африка

Географија на Африка

Дали знаете дека површината на најголемата пустина на светот Сахара, изнесува 8.600.000 квадратни километри и е поголема од цела Австралија? Африка е одделена од Европа со Средоземното Море, додека пак од Азија со Суецкиот Канал, широк 163 километри. Областите богати со растителен свет во Африка, се делат на шумски, тревни и пустински. Шумските предели се … Continue reading »
Кое е најтоплото место на Земјата?

Кое е најтоплото место на Земјата?

Земјата е едно огромно пространство каде две третини од просторот се покриени со вода. Останатата третина е суво земјиште, просторот каде живееме. Но, една третина пак од тоа суво земјиште е пустината која е премногу топла и сува за да би можела да одржи било каков живот во неа. Поголемиот број на пустини низ светот … Continue reading »