Множење со броевите 6, 7, 8, 9 и 10

Множење со броевите 6, 7, 8, 9 и 10

Сите знаат како се собира со помош на прстите на рацете. Но, може ли прстите да ни бидат од помош и при множењето? Одговорот е потврден. Но, на овој начин може да се помножат само броевите од  6 до 10. Така што множењето од 1 до 5 сепак ќе мора да го научите напамет. За … Continue reading »
Зошто ни се збрчкува кожата во вода?

Зошто ни се збрчкува кожата во вода?

Се чини дека науката конечно најде одговор на прашањето зошто кожата на нашите дланки и стапала наликува на суво грозје после долг туш, и зошто всушност е тоа корисно. Според една студија, неодамна направена на еден британски универзитет (Newcastle University), збрчкувањето на кожата на прстите им овозможува на луѓето полесно да фатат и задржат влажни … Continue reading »