Што е ехо?

Што е ехо?

Постои една многу стара легенда, со која античките Грци си го објаснувале ехото, или одекот во планините. Легендата вели дека многу одамна, живеела една многу убава самовила по име Ехо, која имала само една мана – премногу зборувала. За да ја казни, богињата Хера и’ забранила да зборува, освен ако некој не и’ се обрател, … Continue reading »
Vanka Regule – Надвор од Нормалното

Vanka Regule – Надвор од Нормалното

Во гратчето Сутиван, на островот Брач, во Хрватска, во втората половина на месец јули се одржува еден неконвенционален и необичен фестивал, наречен Vanka Regule – Надвор од нормалното. Самото име кажува многу. Фестивал на екстремните спортови, со соодветна возбудлива филмска  и музичка програма. Фестивал за сите вљубеници во природата и авантурата. Може слободно да го опишеме … Continue reading »
Што е интересно кај полжавите?

Што е интересно кај полжавите?

Полжавите припаѓаат на класата мекотелци, односно безрбетници. Постојат две основни групи на полжави. Првата група ги опфаќа полжавите со заштитна обвивка во облик на лушпа и другата, чија заштитна мембрана се состои од мека наметка. Припадниците на втората група се нарекуваат уште и голтари. Сите припадници на оваа група мекотелци имаат повеќе стапала на долната … Continue reading »
Како било пронајдено стаклото?

Како било пронајдено стаклото?

Првото стакло го создала самата природа. Пред 450 000 000 години, усвитените карпести материи од јадрото на Земјата се пробиле низ земјината кора, во вид на растопена вулканска маса. Онаму каде усвитената лава содржела силициум и нагло се ладела, се формирало стакло тврдо како камен. Таквото вулканско стакло се нарекува опсидијан. Илјадници години стаклото било … Continue reading »
ЕХО – Денови на планински филм

ЕХО – Денови на планински филм

Да се комуницира со природата. Да се спознае природата. Да се инспирираме од неа. Да се вљубиме во неа. Ајде! На 4-тото издание на ЕХО – Денови на планискиот филм. Вистинскиот филмски избор е направен: патешествија, искрени приказни, алпинистички искачувања, акробатски летања со параглајдери, урбани средини, планински белини, медитација во кајак на диви води, планиски … Continue reading »
Можеме ли да јаваме морско коњче?

Можеме ли да јаваме морско коњче?

Денес ќе зануркаме во длабочините на морето и ќе ги истражуваме малите водни коњчиња кои се единствени и неверојатно убави. Во водите постојат дури 47 видови на морски коњчиња. Овие риби се дел од родот hippocampus, кој на старогрчки јазик означува „коњ“ или пак „морско чудовиште“. Морското коњче најчесто може да се најде во плитките … Continue reading »
Имате ли омилено место?

Имате ли омилено место?

Имате ли ваше омилено место? Дали тоа се наоѓа надвор од вашиот дом, во паркот, во шумата, на планината или покрај реката? Доколку вашето омилено место се наоѓа во некој дел од природата, она што треба да го направите е да поминете подолго време на тоа место и ќе можете да го почувствувате присутството на … Continue reading »
Со колкава брзина можеме да се возиме по јаже?

Со колкава брзина можеме да се возиме по јаже?

Дали некогаш сте посакале да бидете птица? Доколку би можеле да летате, каде би отишле? Можеби би го следеле патот на некоја брза река? Или би летале над планинските височини? Низ историјата, луѓето се инспирирале од желбата за летање и создавале разни изуми и откритија, како авиони и хилихоптери. Со овие машини можеме безбедно да … Continue reading »