Приказната за именувањето на Гренланд и Исланд

Приказната за именувањето на Гренланд и Исланд

Многу, многу одамна, избувна војна меѓу норвешките Викинзи. Една група, се качи на своите бродови и замина. Пловејќи, откри зелен остров и на него се насели. Плашејќи се дека непријателите ќе ги пронајдат, испратија абер до Норвешка дека осторвот кој го пронашле е всушност покриен со мраз, но и дека постои еден, подалечен (и навистина … Continue reading »
Самоубиствен пакт на Бетмен и Џокер?

Самоубиствен пакт на Бетмен и Џокер?

Бетмен и Џокер – отсекогаш биле две застрашувачки страни од една иста монета – херојот и негативецот заклучени во една митска борба која никогаш нема да заврши, освен во случај на смрт или пораз. Како што кажа Џокерот Хит Леџер во „Мрачниот Витез“ од 2008-та: „Имам чувство дека ни е судено вечно да го правиме … Continue reading »
Приказната за Таџ Махал

Приказната за Таџ Махал

Таџ Махал е музеј што се наоѓа во Агра, Индија. Величенствената градба е едно од седумте чуда на новиот свет. За Таџ Махал е поврзана една тажна, но истовремено и убава љубовна приказна. Кога Таџ Махал навистина не би постоел, луѓето можеби би си помислиле дека приказната за неговата изградба е вистинска бајка. Пред речиси четиристотини години, во … Continue reading »
Претходници на стрипот

Претходници на стрипот

Кај тематските елементи на стрипот, трагите може да се следат сe до грчките митолошки божества и херои. На пример, современиот стрип херој Флеш, експлицитно ја отсликува иконографијата на грчкиот бог на границите и премините- Хермес, со неговиот крилест шлем и крилестите чизми. Самсоновата слабост во „Стариот тестамент“, потстрижувањето, одекнува во ранливоста која ги мачи модерните … Continue reading »
Соба со пијано

Соба со пијано

Исцрпена хотелска соба, гостите кои престојуваат во неа, слугинка и пијано. Живтот започнува, живтот завршува и животот засекогаш се променува во собата со пијано. Годинешното издание на 34-тиот Интернационалниот Фестивал на Филмска Камера – „Браќа Манаки“, беше отворено на 14ти септември со уште една премиера на македонски филм, „Соба со пијано“. „Соба со пијано“ е вториот игран … Continue reading »