Уметност на звукот

Уметност на звукот

Првите моменти во минатото, кога луѓето започнале да ги приметуваат звуците околу нив, довеле до организирање и спојување на сите тонови и развој на разни видови мелодии. Преку ваквата уметност на звукот, со ритамот, музиката и храмонијата, изразувале разни идеи и емоции. Првите музички записи биле мошне едноставни и создадени со уште поедноставни инструменти. Раните цивлизации … Continue reading »
Мала музичка кутија

Мала музичка кутија

Сигурно сте виделе некоја од оние шармантни музички кутии, во кои кога ќе го отворите капакот, мала балерина или принцеза се врти во круг на пријатната мелодија која започнува да свири. Сте се запрашале ли некогаш како настанале овие музички кутии? Музичките кутии, кои не ретко се така направени да истовремено служат и како кутии … Continue reading »
Како работи детекторот за метал?

Како работи детекторот за метал?

Дали сакате да поминувате време на плажа? Се разбира! Кој не би сакал? Што е она што најмногу сакате да го правите на плажа? Да пливате? Да се сончате? Да правите замоци од песок? Дали сте знаеле дека некои луѓе времето на плажа го поминуваат барајќи закопано богатство? Сте забележале ли некогаш луѓе како се … Continue reading »