Каде се наоѓа Скандинавија?

Каде се наоѓа Скандинавија?

Кога размислувате за поларната светлина и за фјордовите, кои земји ви паѓаат на памет? Норвешка? Шведска? Можеби сте чуле и за Скандинавскиот полуостров? Но, каде е поточно Скандинавија? Скандинавија е област во северниот дел на Европа која дели германско историско, културно и јазично наследство. Скандинавија ја сочинуваат современите држави Данска, Норвешка и Шведска. Културолошкиот поим … Continue reading »
Поларна светлина – аурора

Поларна светлина – аурора

Поларната светлина, на латински наречена Aurora Borealis е природна појава на светлина на небото, особено во поларните региони. Земјата е како магнет и околу себе има големо магнетно поле. Судрот на наелектризираните честички под влијание на тоа магнетно поле на земјата, ја создава оваа поларна светлина позната како аурора. Поларните светлини настануваат подлабоко во поларните … Continue reading »