Бадминтон

Бадминтон

Бадминтон е игра слична на тенисот, во која се натпреваруваат двајца, или четворица играчи. Иако бадминтонот е еден вид на рекреација, тој е всушност и стандарден олимписки спорт. Играта со пердувести топчиња е мошне стара. Во Индија, постојат сведоштва за оваа игра на пештерските цртежи, стари околу два милениума. Во Кина, оваа игра била исто … Continue reading »
Пинг – понг

Пинг – понг

Како вечерно хоби на викторијанската класа во Англија, спортот пинг-понг, ги влече своите корени од 1880 година. Во тој период, за играта користеле секојдневни предмети од домот. Поставените книги на масата служеле како мрежа, тапите од шишињата шампањ служеле како топче, а кутиите од цигари служеле како рекети. Кога спортот станал популарен, започнале да се … Continue reading »