Поинаков, селски амбиент низ Обединетото Кралство – Дел 3

Поинаков, селски амбиент низ Обединетото Кралство – Дел 3

Со третиот дел завршува и ова наше патување низ кралските селца, кои говорат за долгата историја и традиција на Обединетото Кралство. За денес ни останаа следните места, кои се надеваме дека еден ден ќе имаме прилика да ги посетиме: 1. Долен Слотер името на ова село може да ви се чини вознемирувачко на прв поглед, … Continue reading »
Татуин – местото каде израсна Лук Скајвокер

Татуин – местото каде израсна Лук Скајвокер

Татуин Местото каде Лук Скајвокер израсна и каде неговиот татко Анакин застана на патот на џедаите во филмската сага „Војна на Ѕвездите“, денес го голта пустината во Тунис. 90 метри широк песочен ѕид во форма на полумесечина и се заканува со затрупување на сценографијата за филмот Војна на Ѕвездите, Епизода 1: Фантомската закана. Голем дел од сценографијата, … Continue reading »
Како било пронајдено стаклото?

Како било пронајдено стаклото?

Првото стакло го создала самата природа. Пред 450 000 000 години, усвитените карпести материи од јадрото на Земјата се пробиле низ земјината кора, во вид на растопена вулканска маса. Онаму каде усвитената лава содржела силициум и нагло се ладела, се формирало стакло тврдо како камен. Таквото вулканско стакло се нарекува опсидијан. Илјадници години стаклото било … Continue reading »
Што е тоа жив песок?

Што е тоа жив песок?

Луѓето со векови стравувале од живиот песок, затоа што се верувало дека ги вовлекува своите жртви додека целосно не потонат. Но, ова не е точно. Ако некој знае како да постапи кога ќе пропадне во жив песок, тогаш сето тоа воопшто не е опасно. Живиот песок е лесен, растресит песок помешан со вода. Тој на … Continue reading »
Реинстик

Реинстик

Сте чуле ли некогаш дека постои инструмент за кој се верувало дека го повикува дождот? Звукот кој го дава тој инструмент е многу сличен на звукот на паѓањето на дождот. Оттаму и неговото име, реинстик. Во буквален превод би значело „стап за дожд“. Реинстикот е перкусионистички музички инструмент кој има форма на долга, шуплива цевка, делумно … Continue reading »
Зошто во зима фрламе сол и песок на улиците?

Зошто во зима фрламе сол и песок на улиците?

Во сад со толпа вода, молекулите на водата се движат слободно и брзо, додека пак во сад со студена или пак замрзната вода тие се движат многу споро и се спојуваат една со друга, формирајќи мраз. Мразот претставува цврста агрегатна состојба на водата. Водата, во нормални услови, преминува од течна во цврста агрегатна состојба на … Continue reading »