Гулабот во словенската народна митологија

Гулабот во словенската народна митологија

Гулабите, според накои верувања кај словенските народи, биле попски деца кои на пролет пееле многу. Нивното пеење всушност претставувало клетва. Тие го колнеле попот затоа што не им дозволил да учат. Поради тоа, самите се проколнале и се сториле гулаби. Во прилог на кажаното говорат и следните стихови, пренесувани од генерација на генерација: Ослепел, попе … Continue reading »
Концерт: U2, во живо на Црвените Карпи

Концерт: U2, во живо на Црвените Карпи

Оригинален насов: U2 Live at Red Rocks: Under a Blood Red Sky (1983) Жанр: рок, пост-панк Изведувач: U2 (Ју-ту) U2 (Ју-ту) е името на популарната ирска рок група, формирана во Даблин во 1976 година. Членови на групата се Боно (вокал и гитара), Еџ (гитара, клавир, бас и вокал), Адам Клејтон (бас) и Лари Мален (тапани). … Continue reading »
Песна: Не нé сопирате

Песна: Не нé сопирате

Оригинален насов: Can’t hold us (2011) Жанр: Алтернативен хип-хоп Изведувач: Macklemore, Ryan Lewis feat Ray Dalton „Can’t hold us“ e песна од заедничкиот албум The Heist (2012), на американскиот рапер Macklemore и продуцентот Ryan Lewis. Песната, со гостувањето на пејачот Ray Dalton во неа, беше издадена како трета од албумот, на 16ти август, 2011 година. … Continue reading »
Песна: Петок

Песна: Петок

Оригинален насов: Friday (1979) Жанр: Блуз Изведувач: Ј.J. Cale Албум: 5 „Петок е ден за исплата. Понеделникот е традиционално мрачен и тегобен, вторникот е здодевен и дремлив, средата е за пиво и телевизија, во четврток се пишуваат писма, ако се има кому, петокот е ден што најтешко доаѓа“ Игор Исаковски Blues говорница – гравири Скопје: … Continue reading »
Песна: Summertime, 1935 година

Песна: Summertime, 1935 година

Summertime е арија од операта „Порги и Бес“, компонирана од композиторот Џорџ Гершвин во 1935 година. Автори на текстот се Дубоуз и Дороти Хејвард, како и Ајра Гершвин. Песната за краток период станала мошне популарен џез стандард. Гершвин изјавил дека песната ја создал по пример на украинска приспивна песна, „Oi Khodyt Son Kolo Vikon“ („Соништата … Continue reading »
Караоке

Караоке

Дали често знаете гласно да си ја запеете вашата омилена песна? Но, дали сте доволно храбри да ја испеете вашата омилена песна пред другарите или пред група од непознати луѓе? Придружното пеење на вашата омилена песна, пред публика од ваши пријатели, е мошне популарен начин на забава во последно време. За што станува збор? За … Continue reading »