Како нурка подморницата?

Како нурка подморницата?

Основниот принцип кој и овозможува на подморницата да нурне под површината на водата или да исплови на површината, е многу едноставен. Поголемиот дел од современите подморници имаат два трупа или корита. Водениот товар е сместен помеѓу внатрешното и надворешното корито, во простор сличен на шуплината која се наоѓа помеѓу две лушпи. Кога подморницата е спремна … Continue reading »