20 Неверојатни места кои ја одбележаа 2014 година – ДЕЛ 1

20 Неверојатни места кои ја одбележаа 2014 година – ДЕЛ 1

AI PIOPPI  – Детско игралиште  – Тревисо, Италија 40 годишен животен проект на еден човек чија креативност и имагинација создале приватно игралиште во шума во Италија, рачно изработенo, кое работи без употреба на електрична енергија. Импресивно! Напуштениот MARX генератор – Сичевка, Русија Громобранска машина изградена во времето на Советскиот Сојуз во 1970-те, позната како генераторот на … Continue reading »
Клод Моне

Клод Моне

Оскар Клод Моне е роден 1840 година и до ден денес е еден од најпознатите француски уметници. Тој бил клучна фигура во имресионистичкото движење, кое го трансформира француското сликарство, во втората половина на XIX век. Моне е еден од најдоследните и најплодните уметници кои ја применувале филозофијата на движењето за изразување на своите перцепции пред природата, односно … Continue reading »
Анри Тулуз-Лотрек

Анри Тулуз-Лотрек

Анри Тулуз-Лотрек е француски сликар, мајстор на литографија и илустратор, кој со своите дела не носи во живописниот и драматичен живот на Париз, во доцните 1800-ти години, давајќи ни збирка возбудливи, елегантни и провокативни дела на модерниот живот на тогашните Парижани. Најтесно поврзан со симболистите, но со свој уникатен и препознатлив стил. Слика ликови од … Continue reading »