Мен Реј

Мен Реј

Мен Реј (Man Ray) - уметник, фотограф, скулптор, илустратор, режисер, изумител, филозоф, дадаист, надреалист. Роден е во Филаделфија, како Емануел Руднитски (Emmanuel Rudnitsky), во семејство на руски имигранти со еврејско потекло, но израснал во Бруклин, Њујорк. Од рана возраст покажувал афинитети кон уметност, а по завршување на средното училиште, студирал цртање заедно со Роберт Хенри (Robert … Continue reading »
Керамичките дела на Пабло Пикасо

Керамичките дела на Пабло Пикасо

Кон крајот на 1940-те години, шпанскиот уметник Пабло Пикасо (1881-1973), започнува да создава керамички дела. Во тој период, своите лета Пикасо ги минува на Азурниот брег во јужниот дел на Франција. Инспириран од кристалната светлина и јасните бои на Медитеранот, уметникот го посетува малото крајбрежно гратче Валори, каде во 1946 година се одржувала годишна изложба … Continue reading »
Шпански уметник ги преобразува класичните слики, отстранувајќи ги карактерите

Шпански уметник ги преобразува класичните слики, отстранувајќи ги карактерите

Во серијата слики наречена „Mистериозни простори”, шпанскиот умeтник Jose Manuel Ballester  ги отстранува луѓето од класичните уметнички дела, откривајќи ги инаку можеби незабележаните, скриени простори (оттука и името) и објекти. Комбинирајќи ги модерните технологии со класичната уметност, тој ја кани публиката да ги погледне овие ремек дела од еден нов агол и да ги реинтерпретира приказните … Continue reading »
Aфрикански влијанија во модерната уметност

Aфрикански влијанија во модерната уметност

За време на раните 1900-ти години, естетиката на традиционалната африканска скулптура станува моќно влијателна меѓу европските уметници, кои ја формираат аванградата во развојот на современата уметност. Во Франција, Анри Матиз, Пабло Пикасо и нивните пријатели од париската школа, ги мешаат високо стилизианиот третман на човечката фигура од африканските скулптури, со сликарските стилови добиени од пост-импресионистичките дела … Continue reading »