13 неверојатни вселенски откритија на 2014 година

13 неверојатни вселенски откритија на 2014 година

Научниците открија прилично неверојатни работи во вселената во 2014 година. Неколку планети, вклучувајќи ја и првата планета слична на Земјата, во една погодна ѕвездена зона. Астронoмите открија трио на супер-масивни црни дупки, ѕвезди во процесот на спојување во една џиновска, како и ѕвезди создадени од дијаманти. Но, некои од највозбудливите нешта, беа откриени во нашиот … Continue reading »
7 остварени иновации на Жил Верн

7 остварени иновации на Жил Верн

Жил Верн бил француски писател, роден во 1828 година, во градот Нант. Живеел и творел во период кога науката, техниката и индустријата биле во интензивен развој, кога се поставил телеграфскиот кабел меѓу Европа и Америка, кога се открила електричната индукција, кога се појавиле првите хидраучични пумпи и слично. Под влијание на откритијата, Верн ги вовел … Continue reading »