Јупитер

Јупитер

Јупитер е петтата планета од Сончевиот Систем и убедливо најголемата. Тој е повеќе од двојно помасивен од сите други планети заедно. 318 пати помасивен од Земјата, со дијаметар 11 пати поголем од земјиниот и волумен 1300 пати поголем од земјиниот. Орбитира на 777.330.000 km од Сонцето, а дијаметарот на екваторот му е 142.984 km. Покрај … Continue reading »
Како настануваат торнадото и ураганот?

Како настануваат торнадото и ураганот?

Сигурно ви е познато дека олујата е бурна промена на времето, предизвикана од пресретнувањето на ладната, сува воздушна маса која доаѓа од арктичките предели и топлата, влажна воздушна маса, која од тропските краеви се движи кон север. На местото каде овие две воздушни струи се пресретнуваат се создава остра граница наречена “фронт”. Со оглед на … Continue reading »