Што е Голфска струја?

Што е Голфска струја?

Под морска струја се подразбира хоризонталното движење на морската вода, во вид на бавно течење на реки без брегови, во океаните и во морињата. Морската, или океанската струја може да има огромни димензии, од неколку десетици до стотици километри широчина и илјадници километри должина. Зависно од темепратурата на водата постојат топли и ладни морски струи. … Continue reading »
Можеме ли да јаваме морско коњче?

Можеме ли да јаваме морско коњче?

Денес ќе зануркаме во длабочините на морето и ќе ги истражуваме малите водни коњчиња кои се единствени и неверојатно убави. Во водите постојат дури 47 видови на морски коњчиња. Овие риби се дел од родот hippocampus, кој на старогрчки јазик означува „коњ“ или пак „морско чудовиште“. Морското коњче најчесто може да се најде во плитките … Continue reading »
Каде се наоѓа најголемиот куп со отпадоци?

Каде се наоѓа најголемиот куп со отпадоци?

Дали некогаш сте се запрашале каде одат сите отпадоци кои ги фрламе? Ѓубреџиското комбе поминува покрај вашата куќа еднаш до два пати во неделата, за да ги испразни кантите. Но, каде потоа го носи сето ѓубре? Локалното ѓубреџиско комбе, веројатно го носи отпадот до најблиската депонија. Депонија е место каде се закопува отпадокот. Со тек … Continue reading »