Озонска oбвивка

Озонска oбвивка

Доколку некогаш сте добиле изгореници од сонце, тогаш дефинитивно ја сваќате важноста на кремата за сонце. Верувате ли дека и планетата Земја има свој вид на крема за сончање? Навистина! Се нарекува „озонска обвивка”. Стратосферата е дел од атмосферата кој се простира до височина од 80 километри. На височина меѓу 20 километри и 40 километри, … Continue reading »