Полна месечина

Полна месечина

Уште од старите хорор филмови сме забележале дека врколаците се појавуваат на полна месечина. Но, врколаците не се единствените. Низ историјата, различните фази на месечината (посебно на полната месечина) биле поврзувани со различни начини на однесување. Некои полицајци веруваат дека за време на полна маесечина се извршуваат голми криминални дела! Други пак веруваат дека за … Continue reading »
Мурмурација

Мурмурација

Дали некогаш сте забележале мурмурација? Стотици, или дури илјадници птици – страчки, летат и се вртат наоколу на небото, формирајќи феноменални природни облици кои теба да имаме среќа да ги забележиме и доживееме. Како ли толку голем број птици се организираат да изведат многу комплицирани движења за време на летањето? Многу години научниците се запрашувале … Continue reading »