Фреја

Фреја

Фреја (старонордиски Freyja – „дама“) е една од најистакнатите божици во нордиската митологија. Таа член на групата божества Ванир, но станала и почесен член меѓу боговите Аесир, по војната меѓу нив. Нејзин татко е Нјорд. Не е познато која е нејзината мајка, но би можела да биде Нерта. Фреј е нејзиниот брат. Нејзиниот сопруг, по … Continue reading »
‘Рчите ли?

‘Рчите ли?

Не постои ништо подобро од спиење под пријатна покривка, по долг и напорен ден. Доколку сте навистина заморни, постои можност да заспиете и на фотелјата додека гледате телевизија, или пак на задното седиште од вашиот автомобил, додека патувате дома од фудбалски тренинг. За добар одмор, вообичаено се потребни мир и тишина. Се разбира, постои едно … Continue reading »