Nikulec Pop-up Store

Nikulec Pop-up Store

„Добредојдовте во првата поп-ап продавница Никулец“, одекнува разгласот во училиштето за мудрости и вештини. Зад големите двокрилни порти на училиштето за мудрости и вештини, во зеленкастиот мрак на централниот хол, засвети првата поп-ап продавница Никулец. Тука можете да ги најдете нештата кои учениците, одвреме-навреме ги создаваат од она што го учат, од шемите на бои и … Continue reading »
Како било пронајдено стаклото?

Како било пронајдено стаклото?

Првото стакло го создала самата природа. Пред 450 000 000 години, усвитените карпести материи од јадрото на Земјата се пробиле низ земјината кора, во вид на растопена вулканска маса. Онаму каде усвитената лава содржела силициум и нагло се ладела, се формирало стакло тврдо како камен. Таквото вулканско стакло се нарекува опсидијан. Илјадници години стаклото било … Continue reading »
Зошто модата се менува?

Зошто модата се менува?

Модата е термин за популарен стил, особено за облека. Но, таа преминува и преку облеката кон обувките, накитот, па дури и стилот на нашата фризура. За голем број луѓе модата е од големо значење. За нив е битно постојано да ги имаат на себе најновите модни креации. Но, за други пак не е воопшто битно … Continue reading »