На кој начин се снима звукот на грамофонска плоча?

На кој начин се снима звукот на грамофонска плоча?

Со сите можни уреди за висококвалитетно репродуцирање на звукот во нашите домови, ние денес сме секако далеку од едноставниот грамофон кој го пронајде Томас Едисон. Меѓутоа, основниот принцип на бележење на звукот и денес останува ист. Веќе знаеме дека звуците, и гласовните и музичките, се предизвикани од вибрации, односно треперења на воздухот. За да се … Continue reading »
Минимализам

Минимализам

Минимализмот или минималистичката уметност е уметнички правец кој ги отфрла коментарите на општеството, личниот израз на уметникот, негативните елементи или референци на историјата, политиката и религијата. Овој превец се базира на создавање предмети, слики, скулптури, музика и литературно творештво, чија вредност има чист естетски карактер. Минималистите ги ограничиле своите постапки на манипулација со елементите, како … Continue reading »
Блуз

Блуз

Backwater rising, Southern peoples can’t make no time I said, backwater rising, Southern peoples can’t make no time And I can’t get no hearing from that Memphis girl of mine. Блуз е вокално – инструментален вид на музика, која се основа на употреба на таканаречени „сини ноти“ и најчесто од типични структури од 12 повторувачки … Continue reading »
Музички состави

Музички состави

Дали сте знаеле дека од примитивните ритуални извикувања, па се до сложените звуци на симфониските оркестри, музиката ја создавале сите заедници во светот? Треперењето е извор на секој музички звук. Поголемиот дел од западната музика се заоснова на скалите дур и мол – традиционални облици на висина на тонот кои на увото му звучат пријатно. … Continue reading »
Како слушаме музика?

Како слушаме музика?

Начините на кои луѓето слушаат музика, драматично се промениле во изминатите сто години. Во доцните 1800-ти години, првите музички записи биле произведени на мали, восочни, фонографски цилиндри, кои имале работна сила од две минути. Овој пронајдок, бил дело на американскиот техничар и пронаоѓач Томас Алва Едисон. Фонографските цилиндри го отстапиле своето место на грамофонските плочи во … Continue reading »
Хипи

Хипи

Дали некогаш се запрашувате за одлуките кои ги донеусваат раководителите на нашата влада? Дали посакувате светот да е мирољубив? Ова се неколку од целите, ставовите и надежите на луѓето кои се здружиле во „хипи“ движењето, во 1960-тите години. Според познати лексикографи, изразот „хипи“ произлегувал од зборот „хип“ чие потекло не е познато. Но, тој бил … Continue reading »
Зборувате ли на универзален јазик?

Зборувате ли на универзален јазик?

Светот е прекрасно место. Каде и да покажеме на глобусот ќе откриеме нови места со луѓе од различни култури, чиј начин на живеење е комплетно различен од нашиот. Колку можат културите да бидат различни? Многу! Се разликуваат во исхраната, во живеалиштата, во традициите. Зборуваат на различен јазик и имаат верувања и обичаи, многу поразлични од … Continue reading »
Караоке

Караоке

Дали често знаете гласно да си ја запеете вашата омилена песна? Но, дали сте доволно храбри да ја испеете вашата омилена песна пред другарите или пред група од непознати луѓе? Придружното пеење на вашата омилена песна, пред публика од ваши пријатели, е мошне популарен начин на забава во последно време. За што станува збор? За … Continue reading »
Може ли музиката да ни помогне при учење?

Може ли музиката да ни помогне при учење?

Сигурно обожавате да слушате музика? Слушате ли некој посебен музични стил? Ќе се согласите ли дека не обзема многу добро чувство веднаш штом ја чуеме нашата омилена песна? Каде и кога најмногу би сакале да слушате музика? Сами во вашата соба? Во друштво? Можеби додека учите? Голем број на ученици и студенти сакаат да слушаат … Continue reading »
Степување

Степување

Степувањето е комбинација од две прекрасни уметности – танцување и музиката. Степувањето е препознатливо по уникатните потчукнувачки звуци создадени од металните плочки кои се наоѓаат под чевлите на секој танчер. Штом степувачите го допрат подот со своите чевли – создаваат музика. Многу компании произведуваат специјални чевли за степување, со метални плочки прикачени на гумата од долниот дел на чевелот, споени за него со помош на завртки. Завртките можат … Continue reading »