Борбата продолжува – Лоши деца го отвараат Таксират 15

Борбата продолжува – Лоши деца го отвараат Таксират 15

Жица: Чест е да свириш со The Exploited, еден од врвните панк бендови од таа генерација. Скопскиот панк бенд Лоши Деца, ќе ја има честа да го отвори 15-тото издание на Таксират, кое ќе се одржи на 28 декември (сабота), во Метрополис Арената во Скопје. Иако ги нема на официјалните плакати, сепак е сигурно – … Continue reading »
Vanka Regule – Надвор од Нормалното

Vanka Regule – Надвор од Нормалното

Во гратчето Сутиван, на островот Брач, во Хрватска, во втората половина на месец јули се одржува еден неконвенционален и необичен фестивал, наречен Vanka Regule – Надвор од нормалното. Самото име кажува многу. Фестивал на екстремните спортови, со соодветна возбудлива филмска  и музичка програма. Фестивал за сите вљубеници во природата и авантурата. Може слободно да го опишеме … Continue reading »
Коридор 10

Коридор 10

Томе Сиљаноски и Коста Чоклев, веќе докажани имиња на македонската андерграунд сцена,со нов прект. Коридор 10. Љубителите и почитувачите на темниот метал звук на Сињак, Лелек и Потоп, во исчекување. Најавата за промоцијата на нивното деби издание, наречено „Свети Никола Тесла“, израдува многумина. Промоцијата е закажана за сабота, 16 Ноември, со почеток од 21.00 h, … Continue reading »
Опера

Опера

Опера е музичко сценско дело, музичка драма, каде глумци го прикажуваат дејствието на драмската приказна пеејќи го текстот, пратени од оркестар. Се смета за еден од најкомплексните облици на уметност. Претставува извонредна фузија на пеење, глума, оркестрална музика, костими, сценарио (либрето), ликовен сценски израз, а често и балет како форма на танцување. Зборот опера е … Continue reading »
Сирена

Сирена

Во грчката митологија, сирените биле убави и опасни суштества, прикажани како фатални жени, кои со својата маѓепсувачка музика и неодолив глас ги примамувале морнарите да пловат кон карпестите брегови на нивниот остров и да доживеат бродолом. Овие мистериозни нимфи, римските поети ги преставиле како жители на некои мали острови, наречени  Карпи на Сирените. Местата каде се верувало дека живеат сирените … Continue reading »
Фантастичен начин за слушање класична музика

Фантастичен начин за слушање класична музика

Лондонскиот Симфониски Оркестар, само што создаде неверојатна интерактивна интернет страница, на која можеме да ги проследуваме изведбите, од различни страни. HD камери го следат оркестарот, при изведувањето на препевот на композицијата „Болеро“ од Морис Равел, а ние можеме да ја следиме изведбата на четири секции од оркестарот, во исто време. Сакате да го гледате диригентот … Continue reading »
Музиката како алтернативна медицина

Музиката како алтернативна медицина

Исцелителната моќ на музиката се користела векови наназад. Во старогрчката митологија, богот Аполон, предводник на музите, бил заштитник на земјата, пролетта, ловот, младината, поезијата, пророчките моќи, танцот, музиката, морето, светлоста и сонцето, но и на лекувањето. Неговиот син Асклепиј, богот на медицината и заздравувањето, ја наследил и научил од татка си вештината на лекувањето. Се … Continue reading »
Африкански танци

Африкански танци

Знаете ли дека во Африка постојат воени танци, танци на љубовта, танци во чест на раѓањето и умирањето, танци за посакување добредојде, танци за повикување и поседување, танци за лекување и уште многу, многу други? Традиционалните африкански танци најчесто не се појавуваат изолирано, туку како дел од пошироките културни активности. Африканските танци завземаат централно место … Continue reading »
Песна: Петок

Песна: Петок

Оригинален насов: Friday (1979) Жанр: Блуз Изведувач: Ј.J. Cale Албум: 5 „Петок е ден за исплата. Понеделникот е традиционално мрачен и тегобен, вторникот е здодевен и дремлив, средата е за пиво и телевизија, во четврток се пишуваат писма, ако се има кому, петокот е ден што најтешко доаѓа“ Игор Исаковски Blues говорница – гравири Скопје: … Continue reading »
Филмска музика: Маршот на Јавачите

Филмска музика: Маршот на Јавачите

Оригинален насов: The Raiders March (Indiana Jones) Филмска музика : Главна музичка тема Изведувач: John Williams „Маршот на јавачите“, главната музичка тема на филмовите за Индијана Џонс, е всушност составена од две оригинални композиции, отсвирена на пијано од композиторот John Williams. На изведбата на композициите, Williams го поканил Steven Spielberg, кој ја дал идејата двете да … Continue reading »